Reningelst, 28 april 2017

Eindelijk stralend weer! Na een wisselvallige week met ontzettend veel wind. Maar dat heeft ons niet kunnen weerhouden om zonder ophouden aan een spiksplinternieuw bakhuis verder te werken. Tijdens de voorbije weken hebben we de houtstructuur geplaatst, die we tijdens de vorstperiode van de voorbije winter op atelier hebben voorbereid, de zuidelijke puntgevel, het gewelf dat de oven gaat dragen en de muurtjes daarrond. Alles staat klaar om met het metsen van de stookmuur te starten!

Reizend Bakhuis heeft een “Erkenning van Aannemers van Werken”

Hoera, hoera! Op 10 april kreeg ons jonge bedrijf een “Erkenning van Aannemers van Werken” en dit in klasse I en in de categorieën D23 (restauratie door ambachtslieden) en D24 (restauratie van monumenten). Voor Reizend Bakhuis is dit een mooie bekroning van de eerste 2 jaar keihard werken en een hele reeks mooie realisaties en tevreden klanten. Aan alle opdrachtgevers van de voorbije 2 jaar graag een welgemeend “dank u” voor het vertrouwen dat zij ons hebben gegeven.

Info-avond in Bakhuis La Source op 21 maart 2017

Op dinsdag 21 maart 2017 om 20.00 u geven wij een info-avond over bakovens: een uniek informatie-moment over de bouw en restauratie van authentieke lemen bakovens en bijhorende bakhuisjes

Deze info-avond gaat door in Bakhuis La Source, Lenniksebaan 1050, 1602 Vlezenbeek en wordt georganiseerd door Bakhuis La Source in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei.

Droom je ervan om thuis een houtoven te hebben om je eigen brood en pizza te bakken? Kom dan zeker luisteren en geniet van een boeiende avond met degustatie van typische houtovenbereidingen.

Het programma is als volgt:

  • Verwelkoming met aperitief vanaf 19.30h in Bakhuis La Source
  • Voordracht over nieuwbouw en restauratie van lemen houtgestookte bakovens en bijhorende bakhuisjes met uitvoerig beeldmateriaal
  • Gelegenheid tot vraagstelling en bezoek aan de houtoven in werking van Bakhuis La Source
  • Degustatie van diverse houtovenbereidingen met streekbieren Vooraf inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt tot 20. Inschrijven doe je per mail naar info@bakhuislasource.be of via telefoon op 0495/ 510914.

Voor slechts 15 euro per persoon (ter plaatse te betalen) krijg je een welkomaperitief, een boeiende uiteenzetting door twee  gepassioneerde ovenbouwers, en een uitgebreide degustatie achteraf met streekbieren en frisdrank.

Graag tot binnenkort in Bakhuis La Source!

De wonderlijke leemoven van “Het goeie leven”

In de voorbije weken volgden elke dinsdagavond meer dan 700.000 kijkers het reilen en zeilen in “Het Goeie Leven” op Eén. De sympathieke duo’s bewerkten er elk hun moestuin en lieten telkens de schitterende resultaten van hun noeste arbeid zien. Stuk voor stuk waren de deelnemers gepassioneerd en gemotiveerd.

Bij het bereiden van hun gerechten leerden de duo’s opnieuw omgaan met vuur in de meest verschillende vormen. De meesten van hen waren deze ervaring kwijtgeraakt, maar wilden ze heel graag opnieuw ontdekken en zich eigen maken. Eén van de uitdagingen was leren omgaan met de houtgestookte leemoven!

Geniet samen met ons van de mooiste “ovenmomenten” uit Het Goeie Leven.

 Kobe Desramaults leert de deelnemers koken met vuur

Samen een leemoven bouwen

Dirk en Bert garen een stoofpotje in de leemoven

De duo’s bakken brood en taart voor Peter Goossens

Muizen, 21 december 2016

In het najaar hebben Regionaal Landschap Rivierenland en Reizend Bakhuis de handen in elkaar geslagen en de historische bakoven van de Leeuwerkhoeve in Muizen nieuw leven ingeblazen.

Bij deze prachtige gelegen hoeve staat sedert mensenheugnis een bakhuis met bakoven. Maar de laatste jaren was alles erg in verval geraakt. De huidige eigenaars van de Leeuwerkhoeve wilden het daarbij niet laten en konden rekenen op de financiële steun van Regionaal Landschap Rivierenland om het herstel van deze unieke bakoven waar te maken.

Op 21 december konden we de restauratie van de bakoven afronden. Zowel op vraag van de eigenaars als van Regionaal Landschap Rivierenland werden maximaal historische sporen van de bakoven bewaard. Bijzonder opvallend is het behoud van de oorspronkelijke bakvloer in baksteen en het hergebruik van een groot deel van de steentjes voor de ovenkoepel. Het gewelf onder de oven, dat voor de restauratie niet zichtbaar was, werd toegankelijk gemaakt, wat de verluchting onder de oven zal ten goede komen, met een drogere oven tot gevolg, die veel sneller zal kunnen warm gestookt worden.

Leemoven van Reizend Bakhuis in “Het Goeie Leven” met Wim Lybaert op Eén

Inmiddels is het programma “Het Goeie Leven” gestart. Het wordt gedurende elf weken uitgezonden telkens op dinsdagavond om 20.40 u op Eén.

Uit meer dan 700 kandidaten koos Wim Lybaert zes duo’s die zot zijn van kweken en koken. Samen met hen tovert hij een onontgonnen weiland om tot een vruchtbaar en lekker paradijs. De twaalf levensgenieters gaan er back to basics. Ze kweken alles zelf en koken zonder elektriciteit, met echt vuur. Het beste uit de natuur. Uit aarde en vuur. Ze kweken om te eten. Ze koken en bakken o.a. in een massieve, lemen oven die Reizend Bakhuis voor hen bouwde op het terrein in Drongen. En met hun pure keuken proberen ze topchefs als Peter Goossens, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden.

In de komende afleveringen komt de bouw van de oven aan bod en zullen de duo’s pizza’s en brood bakken en een heuse hutsepot bereiden in de houtgestookte oven. Benieuwd wat ze ervan terecht brengen? Kijken is de boodschap.

Het goeie leven is een spel met de natuur én een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich de meester van het goeie leven noemen. Pluk je eten, pluk de dag.

 

De oven van Reizend Bakhuis is te zien in volgende afleveringen telkens op dinsdag om 20.40 u op Eén:

18 september, 25 september, 8 november en  22 november

Deux-Acren, 7 juli 2016

Tussen Geraardsbergen en Lessen, net over de grens met Wallonië, staat nu deze sprookjesachtige, vrijstaande bakoven, verscholen tussen de bosrijke heuvels langs de Dender. Helemaal in de stijl van wat in en om de Vlaamse Ardennen vaker voorkwam: een vrijstaande oven, afsteunend op een houten tafel, waarop dan de eigenlijke oven rust. Deze oven heeft dus geen bakhuis en ook geen schouw. Eenvoud in de ware zin van het woord, maar met des te meer warm en amicaal bakplezier.

Beervelde, 8 mei 2016

De voorbije “Tuindagen van Beervelde” (6-8/5) waren weer een regelrecht succes: 3 zonovergoten dagen, een schitterend kader, fantastische collega’s standhouders, een vlekkeloze organisatie en bovenal massa’s enthousiaste bezoekers. We hadden er weer een heus bakhuis ingericht, ditmaal met brandende oven. Belangstelling kregen we uit alle windrichtingen: Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk, maar evenzeer vanuit Australië, Oekraïne en Marokko. We kijken nu al uit naar de volgende “Tuindagen” die plaatshebben op 7, 8 en 9 oktober 2016.

Zandbergen, 27 april 2016

Hoera, hoera, hoera! Het Hof van Lier in Zandbergen heeft zijn bakhuis terug. Meer dan 40 jaar lang stond de plek er verlaten bij. Moeizaam, maar met veel geduld en liefde werden foto’s en getuigenissen verzameld. Op basis van deze gegevens gingen we aan de slag en zie daar: na weken van noeste arbeid schittert het nieuwe bakhuis in volle glorie. Met enige trots mogen we zeggen dat het een pareltje van vakmanschap is geworden: metselwerk, schrijnwerk, dakbedekking, schouw en oven, allemaal zijn ze met dezelfde zorg en oog voor detail uitgevoerd. En nu maar wachten: vooraleer er kan gebakken worden, moet de oven nog uitdrogen. Dat wordt nog even geduld oefenen tot eind juni…

Reizend Bakhuis in “Het Goede Leven” op Eén

In september 2016 start de Vlaamse televisiezender Eén met een nieuw programma over moestuinieren, gepresenteerd door Wim Lybaert. In het programma “Het Goede Leven” zullen 6 duo’s elkaar uitdagen achter in de moestuin en achter de kookpotten. Momenteel lopen de opnames in de kloostertuin van de Oude Abdij van Drongen. Eén van de opdrachten zal erin bestaan gerechten klaar te maken in een houtgestookte, lemen bakoven. Samen met de deelnemende duo’s werd onder de kundige leiding van Reizend Bakhuis een lemen bakoven gebouwd in open lucht. 2,5 ton leem dienden manueel aangevoerd te worden en voorbereid te worden om deze indrukwekkende oven te bouwen, die rust op een eikenhouten tafel op 12 in de grond geheide palen. Over de oven staat een rudimentair houten dak. Nu maar hopen op goed weer, zodat deze immense leemmassa goed kan opdrogen en er weldra kan gebakken worden…

Pagina 1 van 2 12