Opbrakel, 27 maart 2020

Onder een stralende lentezon hebben we de restauratie van dit prachtige bakhuis en houtberging kunnen afwerken. Wat tot voor enkele weken nog een hopeloze ruïne leek, is nu terug een prachtige voorbeeld van landelijke architectuur in de Vlaamse Ardennen. De koepel van de gemetste bakoven was wonderwel nog in goede staat en diende enkel een nieuwe leemlaag te krijgen. Uniek is de aanwezigheid van een zeer ruime houtberging vóór het bakhuis. Het wijst op een activiteit van houtvesterij die het lokale verbruik overschreed. Met de nabijheid van Brakelbos wordt deze activiteit ook zeer logisch.

Voor de restauratie werden zoals gewoonlijk uitsluitend traditionele materialen en technieken gebruikt: handvormstenen gelegd in een kalkmortel, eikenhouten dakstructuren, beplanking in populier, rand- en nokpannen in een mortelbed, enz.

De restauratie werd opgevolgd door Monumentwacht Oost-Vlaanderen en kon gerealiseerd worden met de financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Gent, 25 oktober 2019

Samen met de lokale gemeenschap konden we het glas heffen op de realisatie van dit schitterende buurtproject in het Hof van Ryhove, vlak in de Gentse binnenstad.

De bouw van deze traditionele, vrijstaande bakoven in het Hof van Ryhove is één van de 17 genomineerde initiatieven binnen het project “Burgerbudget”. De initiatiefnemers van dit project waren de Gentse meesterchocolatiers Hendrik Mesuere en Mia Ackaert van Maison 12 en Atelier sur Mesure.

De bakoven zal dienst doen als een “buurtoven”, waar de bewoners uit de buurt samen kunnen komen bakken. De bedoeling is om het sociale weefsel te versterken en baktradities uit diverse culturen te leren kennen.

Voor het concept en de realisatie ervan werd beroep gedaan op Reizend Bakhuis bv. Opnieuw werd alles gerealiseerd met gebruik van traditionele materialen en technieken. Op vraag de Gentse Dienst Monumentenzorg werd de dakbedekking gerealiseerd in Cortenstaal en werd het metselwerk gekaleid en geschilderd.

Wie meer wil weten over dit initiatief en over de komende activiteiten, kan dat op https://www.facebook.com/Het-Bakhuis-Gent-113215520077690/.

 

 

Horebeke, 25 september 2019

Met het plaatsen van de deur aan dit charmante bakhuisje in Horebeke, konden we letterlijk en figuurlijk de deur dichttrekken na het 6de en laatste deel van het grote bakoven-restauratieproject van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen “Vuur doet Leven”. Het project werd gecoördineerd door Anne Hollevoet en verliep in samenwerking met Monumentenwacht Oost-Vlaanderen. Hiermee werden de 6 restauraties mooi binnen het voorziene tijdsbestek gerealiseerd.

Bij dit bakhuis was de eigenlijke bakoven verdwenen en werd door ons gereconstrueerd op de traditionele manier: handvormsteentjes, leem, roggestro, kalk en paardenurine. Er werd ook een nieuwe rookvang en schouw gemetst. Tot slot kregen bakoven en bakhuis een nieuwe bedaking met hergebruik van de lokaal veel voorkomende “Pottelbergse” dakpannen.

Ger (Normandië, Frankrijk), 18 januari 2019

10 Ton materialen waren nodig om deze kolos van een bakoven te bouwen. Hij staat in Ger, een liefelijk dorpje in het hartje van Normandië, dat vooral bekend is omwille van zijn pottenbakkerij. De bakvloer is 3,5m diep en 2,5m breed en heeft een capaciteit van minstens 130 broden van 1 kg. Hij zal dan ook gebruikt worden door professionele bakkers om er heerlijke, ambachtelijke broodjes te bakken, die er op de lokale markten verkocht zullen worden. Het is de eerste keer dat wij een dergelijk gigantische oven bouwden. Wij zijn dus ook heel erg benieuwd naar het moment waarop de oven voor het eerst zal gestookt worden over 3 maand, wanneer de oven volledig droog zal zijn.

Schorrisse, 5 december 2018

Wie vandaag een wandeling maakt doorheen het prachtige natuurgebied ’t Burreken in Brakel, zal ongetwijfeld aan dit charmante bakhuis met bakoven halthouden. Wat tot voor kort een afgetakeld gebouwtje was, straalt nu terug in al zijn schoonheid en eenvoud. De bakoven zelf was zelfs helemaal verdwenen, maar werd door ons nauwgezet gereconstrueerd op basis van oude foto’s en overgebleven bouwsporen. In het bakhuis werd de oorspronkelijke vloer in prachtige Doornikse steen op nieuw geplaatst. Deze restauratie kaderde opnieuw  in het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA).

Welden, 26 september 2018

Oven nummer 2 uit het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is klaar. In wat over is gebleven van een monumentale hoeve uit de 18deeeuw werd ooit een bakoven ingebouwd. Heel typerend voor de koepel van deze oven, was het gebruik van langwerpige, ongeveer 2,5 cm dikke terracotta-tegels, die vermoedelijk specifiek voor de bouw van bakovens vroeger werden vervaardigd. Wij herbouwden deze oven op dezelfde plek en gebruikten daarbij zoveel mogelijk van deze oorspronkelijke tegels.`

Ename, 12 sepetember 2018

De restauratie van de eerste bakoven uit het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is afgerond. De oven ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied ’t Enamebos bij het boswachtershuis. Bij de demontage van de bestaande, maar erg gehavende oven, werden alle details en bouwsporen zeer zorgvuldig opgenomen en in kaart gebracht. Bij de reconstructie werd dan ook de grootste aandacht besteed aan het oorspronkelijke uitzicht. Nu is het weer vol ongeduld wachten op het moment waarop de oven voor het eerst kan gestookt worden.

Ronse, 5 mei 2018

“Vuur doet Leven”. Met dit fantastische project wil het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) de nog overgebleven bakovens in de Zuid-Oost-Vlaamse regio nieuw leven inblazen. Concreet zullen een 6-tal ovens gerestaureerd worden, waarrond werkgroepen zullen ontstaan die enkele keren per jaar in deze gerestaureerde ovens gaan bakken. De restauratie van deze 6 bakovens werd aan Reizend Bakhuis gegund! We zijn daar ontzettend blij mee, maar ook bijzonder trots. Over 1,5 jaar moeten de Vlaamse Ardennen 6 werkende bakovens rijker zijn!

De ambitie van Anne Hollevoet, de gedreven bezieler van dit project, bestaat erin om ook de toelevering van mutsaarden om te stoken en de toelevering van biologische granen in het project te betrekken. Op die manier wil men tot een eerlijk en ecologisch verantwoord product komen en wil men tegelijk mensen rond het thema “vuur” samenbrengen. Vuur doet Leven!

Breda, 23 december 2017

Ziezo! Intussen werd ook het bakhuis gerestaureerd: muren hersteld, nieuw schrijnwerk en een nieuw dak met de oorspronkelijke rode dakpannen. Ook werd er een luikje in de achtergevel van de oven geplaatst. Deze werken werden niet door ons uitgevoerd, maar wel door de firma Balemans uit Breda. Wij zijn in elk geval heel tevreden met het geheel.

Reningelst, 14 november 2017

Neen, neen! Dit is nog geen feestelijke inbak van de oven in Reningelst, maar wel een eerste proefstook. De oven en schouw doen het uitstekend! Voor ons blijft het toch altijd een bijzonder moment om de eerste rook uit de schouw te zien komen. Ondertussen is ook de afwerking binnenin een stuk opgeschoten. In de muuropeningen werden grote, wegschuifbare glaspartijen geplaatst. Bij goed weer kunnen die volledig geopend worden.

Pagina 1 van 3 123