Breda, 23 december 2017

Ziezo! Intussen werd ook het bakhuis gerestaureerd: muren hersteld, nieuw schrijnwerk en een nieuw dak met de oorspronkelijke rode dakpannen. Ook werd er een luikje in de achtergevel van de oven geplaatst. Deze werken werden niet door ons uitgevoerd, maar wel door de firma Balemans uit Breda. Wij zijn in elk geval heel tevreden met het geheel.

Reningelst, 14 november 2017

Neen, neen! Dit is nog geen feestelijke inbak van de oven in Reningelst, maar wel een eerste proefstook. De oven en schouw doen het uitstekend! Voor ons blijft het toch altijd een bijzonder moment om de eerste rook uit de schouw te zien komen. Ondertussen is ook de afwerking binnenin een stuk opgeschoten. In de muuropeningen werden grote, wegschuifbare glaspartijen geplaatst. Bij goed weer kunnen die volledig geopend worden.

Breda, 23 oktober 2017

Onder een stralende lentezon hebben we op de eiken plankenvloer een laag metselwerk aangebracht, zoals uit de oude bouwrestanten ook kon worden afgeleid. Op deze metsellaag volgde de gebruikelijke dikke zandlaag, die als warmtebuffer moet dienen onder de bakvloer. Aan het achtergeveltje werden de oorspronkelijke ankers teruggeplaatst, die aan de zware draagbalken werden bevestigd. In de langsrichting werd een oorspronkelijke trekker met ankers teruggeplaatst. Om de effectiviteit nog te vergroten werd een tweede trekker met nieuwe, identieke, warm gesmede ankers bijgeplaatst. Het metselwerk werd uitgevoerd in kleine ijsselsteentjes, die ook weer typerend zijn voor deze regio. De oven zelf is behoorlijk groot, wat wijst op het belang van dit vroegere landbouwbedrijf.

Breda, 12 oktober 2017

Op een overheerlijke plek, het domein “Nuwenhuys” in Breda, zijn we deze week weer aan de slag mogen gaan. We zijn er begonnen met de restauratie van een oven die nagenoeg helemaal verdwenen was, maar waarvan nog net genoeg restanten zichtbaar waren om een goed beeld te krijgen van de oorspronkelijke constructiewijze. Ons was het er om te doen om de oude bouwwijze volledig te hernemen, omdat die zo typerend was voor deze regio. Anders dan wat we meestal in Vlaanderen zien, was deze oven gebouwd op een dikke, eikenhouten plankenvloer, die gedragen werd door 5 stevige eikenhouten balken, die op hun beurt op 3 steunmuurtjes rustten.

Reningelst, 18 juli 2017

Na enkele weken stevig doorwerken, is het bakhuis met bakoven in ruwbouw klaar. Hoera! De afwerking wordt niet door ons uitgevoerd. Het dak gebinte met de kepers werden in Canadese Oregon uitgevoerd. De beplanking op de kepers is in Douglas (Europese Oregon). Als dakbedekking werd voor rode “Boomse” dakpannen gekozen, waarvan de nok en de dakranden op traditionele manier werden afgestreken met een kalkmortel met toevoeging van roggemeel en varkenshaar. Nu is het vol spanning wachten op de verdere afwerking. Dan kan de oven ook feestelijk worden “ingebakken”.

Reningelst, 9 juni 2017

De stookmuur met haard, rookvang en schouw is klaar. 2 Penanten, die bovenaan uitkragen, dragen een eikenhouten haardbalk, die rust op sloffen. De rookvang verloopt conisch naar boven toe, tot net onder het dak. Vandaar af verloopt de schouw recht, doorheen het dak. In dat rechte deel werd een klep voorzien die gesloten kan worden wanneer de oven niet wordt gebruikt. Op die manier kan de warmte in het bakhuis behouden worden. Ook hier werd de schouw afgewerkt met een tunneltje van tegen elkaar geplaatste nokpannen.

Reningelst, 28 april 2017

Eindelijk stralend weer! Na een wisselvallige week met ontzettend veel wind. Maar dat heeft ons niet kunnen weerhouden om zonder ophouden aan een spiksplinternieuw bakhuis verder te werken. Tijdens de voorbije weken hebben we de houtstructuur geplaatst, die we tijdens de vorstperiode van de voorbije winter op atelier hebben voorbereid, de zuidelijke puntgevel, het gewelf dat de oven gaat dragen en de muurtjes daarrond. Alles staat klaar om met het metsen van de stookmuur te starten!

Reizend Bakhuis heeft een “Erkenning van Aannemers van Werken”

Hoera, hoera! Op 10 april kreeg ons jonge bedrijf een “Erkenning van Aannemers van Werken” en dit in klasse I en in de categorieën D23 (restauratie door ambachtslieden) en D24 (restauratie van monumenten). Voor Reizend Bakhuis is dit een mooie bekroning van de eerste 2 jaar keihard werken en een hele reeks mooie realisaties en tevreden klanten. Aan alle opdrachtgevers van de voorbije 2 jaar graag een welgemeend “dank u” voor het vertrouwen dat zij ons hebben gegeven.

Info-avond in Bakhuis La Source op 21 maart 2017

Op dinsdag 21 maart 2017 om 20.00 u geven wij een info-avond over bakovens: een uniek informatie-moment over de bouw en restauratie van authentieke lemen bakovens en bijhorende bakhuisjes

Deze info-avond gaat door in Bakhuis La Source, Lenniksebaan 1050, 1602 Vlezenbeek en wordt georganiseerd door Bakhuis La Source in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei.

Droom je ervan om thuis een houtoven te hebben om je eigen brood en pizza te bakken? Kom dan zeker luisteren en geniet van een boeiende avond met degustatie van typische houtovenbereidingen.

Het programma is als volgt:

  • Verwelkoming met aperitief vanaf 19.30h in Bakhuis La Source
  • Voordracht over nieuwbouw en restauratie van lemen houtgestookte bakovens en bijhorende bakhuisjes met uitvoerig beeldmateriaal
  • Gelegenheid tot vraagstelling en bezoek aan de houtoven in werking van Bakhuis La Source
  • Degustatie van diverse houtovenbereidingen met streekbieren Vooraf inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt tot 20. Inschrijven doe je per mail naar info@bakhuislasource.be of via telefoon op 0495/ 510914.

Voor slechts 15 euro per persoon (ter plaatse te betalen) krijg je een welkomaperitief, een boeiende uiteenzetting door twee  gepassioneerde ovenbouwers, en een uitgebreide degustatie achteraf met streekbieren en frisdrank.

Graag tot binnenkort in Bakhuis La Source!

De wonderlijke leemoven van “Het goeie leven”

In de voorbije weken volgden elke dinsdagavond meer dan 700.000 kijkers het reilen en zeilen in “Het Goeie Leven” op Eén. De sympathieke duo’s bewerkten er elk hun moestuin en lieten telkens de schitterende resultaten van hun noeste arbeid zien. Stuk voor stuk waren de deelnemers gepassioneerd en gemotiveerd.

Bij het bereiden van hun gerechten leerden de duo’s opnieuw omgaan met vuur in de meest verschillende vormen. De meesten van hen waren deze ervaring kwijtgeraakt, maar wilden ze heel graag opnieuw ontdekken en zich eigen maken. Eén van de uitdagingen was leren omgaan met de houtgestookte leemoven!

Geniet samen met ons van de mooiste “ovenmomenten” uit Het Goeie Leven.

 Kobe Desramaults leert de deelnemers koken met vuur

Samen een leemoven bouwen

Dirk en Bert garen een stoofpotje in de leemoven

De duo’s bakken brood en taart voor Peter Goossens

Pagina 1 van 2 12