Ger (Normandië, Frankrijk), 18 januari 2019

10 Ton materialen waren nodig om deze kolos van een bakoven te bouwen. Hij staat in Ger, een liefelijk dorpje in het hartje van Normandië, dat vooral bekend is omwille van zijn pottenbakkerij. De bakvloer is 3,5m diep en 2,5m breed en heeft een capaciteit van minstens 130 broden van 1 kg. Hij zal dan ook gebruikt worden door professionele bakkers om er heerlijke, ambachtelijke broodjes te bakken, die er op de lokale markten verkocht zullen worden. Het is de eerste keer dat wij een dergelijk gigantische oven bouwden. Wij zijn dus ook heel erg benieuwd naar het moment waarop de oven voor het eerst zal gestookt worden over 3 maand, wanneer de oven volledig droog zal zijn.

Schorrisse, 5 december 2018

Wie vandaag een wandeling maakt doorheen het prachtige natuurgebied ’t Burreken in Brakel, zal ongetwijfeld aan dit charmante bakhuis met bakoven halthouden. Wat tot voor kort een afgetakeld gebouwtje was, straalt nu terug in al zijn schoonheid en eenvoud. De bakoven zelf was zelfs helemaal verdwenen, maar werd door ons nauwgezet gereconstrueerd op basis van oude foto’s en overgebleven bouwsporen. In het bakhuis werd de oorspronkelijke vloer in prachtige Doornikse steen op nieuw geplaatst. Deze restauratie kaderde opnieuw  in het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA).

Welden, 26 september 2018

Oven nummer 2 uit het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is klaar. In wat over is gebleven van een monumentale hoeve uit de 18deeeuw werd ooit een bakoven ingebouwd. Heel typerend voor de koepel van deze oven, was het gebruik van langwerpige, ongeveer 2,5 cm dikke terracotta-tegels, die vermoedelijk specifiek voor de bouw van bakovens vroeger werden vervaardigd. Wij herbouwden deze oven op dezelfde plek en gebruikten daarbij zoveel mogelijk van deze oorspronkelijke tegels.`

Ename, 12 sepetember 2018

De restauratie van de eerste bakoven uit het project “Vuur doet Leven” van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) is afgerond. De oven ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied ’t Enamebos bij het boswachtershuis. Bij de demontage van de bestaande, maar erg gehavende oven, werden alle details en bouwsporen zeer zorgvuldig opgenomen en in kaart gebracht. Bij de reconstructie werd dan ook de grootste aandacht besteed aan het oorspronkelijke uitzicht. Nu is het weer vol ongeduld wachten op het moment waarop de oven voor het eerst kan gestookt worden.

Ronse, 5 mei 2018

“Vuur doet Leven”. Met dit fantastische project wil het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) de nog overgebleven bakovens in de Zuid-Oost-Vlaamse regio nieuw leven inblazen. Concreet zullen een 6-tal ovens gerestaureerd worden, waarrond werkgroepen zullen ontstaan die enkele keren per jaar in deze gerestaureerde ovens gaan bakken. De restauratie van deze 6 bakovens werd aan Reizend Bakhuis gegund! We zijn daar ontzettend blij mee, maar ook bijzonder trots. Over 1,5 jaar moeten de Vlaamse Ardennen 6 werkende bakovens rijker zijn!

De ambitie van Anne Hollevoet, de gedreven bezieler van dit project, bestaat erin om ook de toelevering van mutsaarden om te stoken en de toelevering van biologische granen in het project te betrekken. Op die manier wil men tot een eerlijk en ecologisch verantwoord product komen en wil men tegelijk mensen rond het thema “vuur” samenbrengen. Vuur doet Leven!

Breda, 23 december 2017

Ziezo! Intussen werd ook het bakhuis gerestaureerd: muren hersteld, nieuw schrijnwerk en een nieuw dak met de oorspronkelijke rode dakpannen. Ook werd er een luikje in de achtergevel van de oven geplaatst. Deze werken werden niet door ons uitgevoerd, maar wel door de firma Balemans uit Breda. Wij zijn in elk geval heel tevreden met het geheel.

Reningelst, 14 november 2017

Neen, neen! Dit is nog geen feestelijke inbak van de oven in Reningelst, maar wel een eerste proefstook. De oven en schouw doen het uitstekend! Voor ons blijft het toch altijd een bijzonder moment om de eerste rook uit de schouw te zien komen. Ondertussen is ook de afwerking binnenin een stuk opgeschoten. In de muuropeningen werden grote, wegschuifbare glaspartijen geplaatst. Bij goed weer kunnen die volledig geopend worden.

Breda, 23 oktober 2017

Onder een stralende lentezon hebben we op de eiken plankenvloer een laag metselwerk aangebracht, zoals uit de oude bouwrestanten ook kon worden afgeleid. Op deze metsellaag volgde de gebruikelijke dikke zandlaag, die als warmtebuffer moet dienen onder de bakvloer. Aan het achtergeveltje werden de oorspronkelijke ankers teruggeplaatst, die aan de zware draagbalken werden bevestigd. In de langsrichting werd een oorspronkelijke trekker met ankers teruggeplaatst. Om de effectiviteit nog te vergroten werd een tweede trekker met nieuwe, identieke, warm gesmede ankers bijgeplaatst. Het metselwerk werd uitgevoerd in kleine ijsselsteentjes, die ook weer typerend zijn voor deze regio. De oven zelf is behoorlijk groot, wat wijst op het belang van dit vroegere landbouwbedrijf.

Breda, 12 oktober 2017

Op een overheerlijke plek, het domein “Nuwenhuys” in Breda, zijn we deze week weer aan de slag mogen gaan. We zijn er begonnen met de restauratie van een oven die nagenoeg helemaal verdwenen was, maar waarvan nog net genoeg restanten zichtbaar waren om een goed beeld te krijgen van de oorspronkelijke constructiewijze. Ons was het er om te doen om de oude bouwwijze volledig te hernemen, omdat die zo typerend was voor deze regio. Anders dan wat we meestal in Vlaanderen zien, was deze oven gebouwd op een dikke, eikenhouten plankenvloer, die gedragen werd door 5 stevige eikenhouten balken, die op hun beurt op 3 steunmuurtjes rustten.

Reningelst, 18 juli 2017

Na enkele weken stevig doorwerken, is het bakhuis met bakoven in ruwbouw klaar. Hoera! De afwerking wordt niet door ons uitgevoerd. Het dak gebinte met de kepers werden in Canadese Oregon uitgevoerd. De beplanking op de kepers is in Douglas (Europese Oregon). Als dakbedekking werd voor rode “Boomse” dakpannen gekozen, waarvan de nok en de dakranden op traditionele manier werden afgestreken met een kalkmortel met toevoeging van roggemeel en varkenshaar. Nu is het vol spanning wachten op de verdere afwerking. Dan kan de oven ook feestelijk worden “ingebakken”.

Pagina 1 van 3 123