Willebringen, 20 oktober 2018

Op 20 oktober 2018 werd in de prachtige, historische Tympelhoeve aan de kerk van Willebringen (Boutersem), de verniewde  bakoven “plechtig” ingebakken. De oorspronkelijke oven was in de loop der jaren verdwenen en de plek waar de oven had gestaan, werd als varkenskot gebruikt. In samenwerking met en met de financiële ondersteuning van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland kon de bakoven gereconstrueerd worden. De feestvreugde op 20 oktober kende dan ook geen grenzen. Er werd naar hartenlust gebakken: brood, ovenkoeken, worsten en fruittaarten. De sfeer van een goede, oude dorpskermis kon niet dichter komen!

Artikel HLN

Oude bakoven in Tympelhoeve bakt de broodjes weer bruin

Met een laag van kalk, roggestro en paardenurine is hij bekleed; de bakoven in de Tympelhoeve. Regionaal Landschap Zuid-Hageland heeft de oven op authentieke wijze laten nabouwen, met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Tom Van de Weyer 20-10-18, 19:53

Hilbrand De Vuyst steekt de broodjes in de oven © Bollen

“In dit project komen erfgoed en oude ambachten samen”, zegt Joachim Lambrechts van Regionaal Landschap. “Een oven bracht vroeger gemeenschappen samen. Dit willen we terug herstellen.”

“Wij wonen al 18 jaar in de Tympelhoeve”, vertellen Inge Tierens en Bart Desmet. “Het aanpalend bakhuisje was zwaar vervallen. Van de oven zelf bleef bijna niets meer over. Toen we de oproep hoorden van de provincie, hebben we ons kandidaat gesteld.”

“Alleen de schouw stond nog recht. De rest hebben we vanuit het niets moeten reconstrueren”, vult ambachtelijk ovenbouwer Hilbrand De Vuyst aan. “Gelukkig kregen we raad van de zussen Jacqueline en Simone. Zij woonden als kind naast de hoeve en konden ons wat meer vertellen over hoe de oude oven gebruikt werd.”

Met bussels takken wordt het vuur aangewakkerd in de koepel © Bollen

“De koepel hebben we gemetseld met bakstenen. Nadien werd er een vlechtwerk over gespannen met hazelaar en wilgenteen, waarna de handgemaakte toplaag met kalk erover ging. De restauratie van het volledige bakhuisje kost 25.000 euro.”

De ovenbouwers, bewoners van de Tympelhoeve en mensen van Regionaal Landschap presenteren de taarten en broodjes voor het bakhuis © Tom Van de Weyer

Voor het eerst in meer dan zestig jaar werd weer hout gestookt in de hoeve en vulde de lucht zich met de geur van verse broodjes, pruimentaart, appeltaart en worsten. “Eenmaal per maand mogen mensen de oven komen gebruiken. Vrijwilligers kunnen zich bij ons aanmelden”, aldus bewoonster Inge nog. 

Oude bakoven in Tympelhoeve bakt de broodjes weer bruin | Boutersem | hln.be