Restauratie van houtovens en bakhuizen

images_restauratie_5

Bakovens

De werking van een houtoven is gestoeld op een technologie die duizenden jaren oud is. Door ervaring met voorgaande projecten hebben we ons de traditionele bouwwijze eigen gemaakt met zuivere leem en handgevormde stenen waarmee de koepel wordt gebouwd.

Houtgestookte ovens kunnen op twee manieren worden gebruikt:

  1. Met een open vuur voor het maken van bv pizza, geutelingen en vleesbereidingen
  2. Met de opgeslagen warmte voor het bakken van brood, speculaas, ovenkoeken taart, … tot en met heerlijk geurende stoofpotjes.

Wij komen ter plaatse om de bestaande toestand te evalueren, meten op en tekenen vervolgens een plan uit dat op maat is van uw project. Elke oven is uniek. Wij leveren geen gestandaardiseerd product af. De grootte van de oven drukken wij uit in het aantal broden van 1 kg dat gelijktijdig kan worden gebakken. Wij kunnen ovens aanbieden met een capaciteit tussen de 15 en 60 broden.

Voor ons speelt de afstand tot het project geen rol. Ook in het buitenland zijn wij inzetbaar.

images_restauratie_7

Bakhuizen

Het bakhuis is de werkplek van waaruit de oven wordt bediend. Omwille van het brandgevaar werd het veelal als vrijstaand volume opgetrokken. Wij kunnen wij de volledige techniciteit van de restauratie van een bakhuis aan: kalkgebonden metselwerk, restauratie van binnen- en buitenschrijnwerk, het herstellen van de dakstructuur, het plaatsen van Boomse pannen, het metselen van goed trekkende schouwen, … traditionele leem- en kalkgebonden pleisters, leemverven, kaleien, het terugplaatsen van oude tegels, … laten ons toe de aanzet te geven tot de verdere afwerking. Ook de volledige uitrusting van het bakhuis met een trog, een rijskast, broodplanken, ovenpalen en rakels leveren wij graag aan.

images_restauratie_2