Muizen, 21 december 2016

In het najaar hebben Regionaal Landschap Rivierenland en Reizend Bakhuis de handen in elkaar geslagen en de historische bakoven van de Leeuwerkhoeve in Muizen nieuw leven ingeblazen.

Bij deze prachtige gelegen hoeve staat sedert mensenheugnis een bakhuis met bakoven. Maar de laatste jaren was alles erg in verval geraakt. De huidige eigenaars van de Leeuwerkhoeve wilden het daarbij niet laten en konden rekenen op de financiële steun van Regionaal Landschap Rivierenland om het herstel van deze unieke bakoven waar te maken.

Op 21 december konden we de restauratie van de bakoven afronden. Zowel op vraag van de eigenaars als van Regionaal Landschap Rivierenland werden maximaal historische sporen van de bakoven bewaard. Bijzonder opvallend is het behoud van de oorspronkelijke bakvloer in baksteen en het hergebruik van een groot deel van de steentjes voor de ovenkoepel. Het gewelf onder de oven, dat voor de restauratie niet zichtbaar was, werd toegankelijk gemaakt, wat de verluchting onder de oven zal ten goede komen, met een drogere oven tot gevolg, die veel sneller zal kunnen warm gestookt worden.