Bavegem, 1 december 2020

Midden in het centrum van Bavegem (Sint-Lievens-Houtem) staat deze dorpsoven! Een volledige leemoven! Een unicum in Vlaanderen. Leemovens zijn in Vlaanderen zeer zeldzaam geworden en dat een gemeentebestuur het initiatief neemt om dit te laten restaureren, is een voorbeeld dat mag nagevolgd worden. Met de financiële steun van de Provincie Oost-Vlaanderen werd deze leemoven in zijn oude glorie hersteld. De gerestaureerde oven zal een ankerpunt bij tal van activiteiten zoals dorpskermissen en educatieve sessies voor de naburige scholen!

Artikel VRT

Eeuwenoude bakoven in Bavegem weer gebruiksklaar

In de oude bakoven in het centrum van Bavegem, bij Sint-Lievens-Houtem kan binnenkort weer gebakken worden. De oven is 150 à 200 jaar oud en sinds 2011 eigendom van de gemeente. Die heeft de oven nu helemaal laten restaureren. De oude lemen oven is nu een nieuwe lemen oven waarin buurtbewoners opnieuw kunnen bakken. 

Els Van Heuverzwyn wo 02 dec 2020  20:48

Al minstens 150 jaar staat de oude bakoven in het centrum van Bavegem, maar hij werd niet echt meer gebruikt. In 2011 kocht het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem de oven aan voor bijna 16.000 euro. “Het plaatselijke dorpscomité bakte er soms wel iets in tijdens een activiteit, maar de gemeente wilde het deeltje cultureel erfgoed nu voor eens en altijd restaureren”, zegt schepen voor patrimonium Tim De Knyf. 

De authentieke lemen oven is door vaklui in zijn originele staat hersteld
Tim De Knyf, schepen voor patrimonium Sint-Lievens-Houtem

Volgens de schepen kan de oude bakoven in Bavegem weer een ontmoetingsplek worden voor de buurt. “Tijdens de septemberkermis van 2018 in Bavegem werd de historische oven in de Hoge Hellesemweg nieuw leven ingeblazen. De vriendenkring van Basisschool Klim-op stookte de oven op om er een lokale koek in te bakken. Maar een grondige restauratie was toch nodig. De werken zijn in oktober gestart door specialisten die de lemen oven helemaal konden restaureren. Ook het bakhuisje wordt helemaal gerenoveerd. In totaal kost de restauratie van de oven ruim 26.000 euro.”

De provincie Oost-Vlaanderen betaalt ruim 8.000 euro.

Eeuwenoude bakoven in Bavegem weer gebruiksklaar | VRT NWS: nieuws

Artikel HLN

Historische bakoven opnieuw klaar voor gebruik: “drie ton leem hergebruikt om oven te reconstrueren”

BAVEGEM – De historische lemen bakoven in de Lege Hellesemweg in Bavegem is opnieuw klaar voor gebruik. De oven is tussen de 150 en 200 jaar oud en maakt samen met de oude lindeboom naast de oven deel uit van het dorpsgezicht. “In de bakoven hebben we drie ton authentieke leem verwerkt”, zegt Hildebrand De Vuyst van het Reizend Bakhuis.

Frank Eeckhout 01-12-20, 15:58

In het centrum van Bavegem staat een oude bakoven en een enorme lindeboom. In 2011 kocht de gemeente beide aan om te integreren in het straatbeeld. Daarvoor werd 15.800 euro betaald. Toenmalig eigenaar van bakoven en boom, Bavegemnaar Daniël Hofman, was blij dat het stukje nostalgie een tweede leven kreeg met mogelijkheid tot publiek gebruik. “Het is een deel van het erf waar ik geboren ben”, vertelde hij bij de verkoop. “Samen met mijn vader heb ik er in mijn jeugd talloze keren brood gebakken. We bewerkten het deeg in het gebouwtje, stookten de oven heet met bussels hout en bakten er in één keer een veertiental broden in. Uit familiearchieven kan ik opmaken dat de bakoven ongeveer 150 jaar oud is. Het gebouwtje moet er al bijna een eeuw gestaan hebben toen mijn grootouders in 1883 het erf aankochten. De lindeboom werd geplant op de geboortedag van mijn moeder Gabrielle Ficquère in 1913.”

Bavegems Schijterke

Ter gelegenheid van de septemberkermis 2018 in Bavegem, werd de historische oven in de Hoge Hellesemweg nieuw leven ingeblazen. De Vriendenkring van basisschool Klim-Op stookte de oven op en presenteerde er de ‘Bavegemse Schijter’. “Het kermiscomité ging op zoek naar activiteiten om mensen opnieuw samen te brengen. Toen er gebrainstormd werd over mogelijke kermisactiviteiten, kwam de oude houtoven ter sprake. Sinds de aankoop door de gemeente was er met de oven nog niets gebeurd. Zo kwamen we op het idee om er een typisch Bavegems gebak in te bakken, het Bavegems Schijterke”, zegt directeur Jo Dedeurwaerder.

Klein erfgoed

Schepen van Patrimonium Tim De Knyf is tevreden met het resultaat. “Monumentenwacht maakte een inspectieverslag op en gaf duidelijke instructies hoe het geheel (bakhuisje en -oven) te restaureren. Het Reizend Bakhuis koos ervoor om de unieke lemen oven (deze lemen ovens zijn echt zeldzaam) volledig in zijn authenticiteit te herstellen. Leem heeft ongeëvenaarde thermische eigenschappen die zorgen voor bijzondere bakmogelijkheden. De bakoven wordt beschouwd als waardevol klein historisch erfgoed, waarvoor de provincie Oost-Vlaanderen premies verleent bij het uitvoeren van restauratieve werken. Het doet plezier dat privaat initiatief en overheidsondersteuning een oud historisch gegeven van samen bakken nieuw leven zal inblazen. En dat laatste mogen we letterlijk nemen”, knipoogt schepen De Knyf. 

De kostprijs van de renovatiewerken bedraagt 26.300 euro, waarvoor de provincie 8.125 euro voor haar rekening neemt.

Historische bakoven opnieuw klaar voor gebruik: “drie ton leem hergebruikt om oven te reconstrueren” | Sint-Lievens-Houtem | hln.be